Miért érdemes mediációt igénybe venni?

Konfliktusaink mögött tartós vagy egyszeri kapcsolatok állnak. Egész életünk kapcsolatokban telik. Vannak szorosabb kapcsolataink, családtagokkal, barátokkal, távolabbi a munkatársakkal, üzlettársakkal, szervezetekkel stb. Életünk minőségére alapvetően kihatnak ezek a kapcsolatok, de a lehetőség adott, hogy változtassunk, javítsunk rajtuk.

A legszorosabb kapcsolatokban merülnek fel a legsúlyosabb konfliktusok. A párok közötti viták, a  szülő és gyermek konfliktusok  általában nem érik el a jogi megoldás szükségességét, azonban ha nem sikerül jól feloldani, jelentős rombolást tudnak eredményezni a kapcsolatokban. A mediációban a felek érdekeiknek, igényeiknek figyelembevételével, közösen dolgozhatják ki a megoldást, ezért mindegyiküknek megfelelő,  tartós megoldást eredményez.

Ha a kapcsolat már oly mértékben sérült, hogy annak megszüntetése a cél, a válási mediációban  békés  úton, segített kommunikációval beszélhetik meg a válás részleteit a felek, a vagyon megosztását, a gyermekekkel kapcsolatos kérdéseket.

A munkavállalók között kapcsolatok is jelentős konfliktusokkal járhatnak. a kezeletlen vagy rosszul kezelt konfliktusok gazdálkodó szervezeteknek kimutatható költségeket, időveszteséget, hatékonyságcsökkenést stb.  eredményeznek. Ezen a területen is az érdekek ütközése jellemző, mely mediációval eredményesen, rövid időn belül kezelhető.

A gazdálkodó szervezetek közötti viták esetén a bírósági ill. választottbírósági eljáráshoz képest a mediáció gyorsabb és költséghatékonyabb megoldást hozhat, s lehetővé teszi, hogy a vállalatok megőrizzék értékes üzleti  kapcsolataikat.

Összességében a mediáció a meglévő kapcsolatokat javulását, átalakítását vagy mindegyik fél érdekeinek megfelelő megszüntetését képes segíteni, a bírósági vagy más hatósági eljárásokhoz képest gyorsabban, hatékonyabban, költségkímélőbben, tartósabb eredménnyel.

error: Védett tartalom.